Denver food Cukier brzozowy, ksylitol bezglutenowy 500 g Ocena produktu:

od 19,90 PLN

oszczędzasz do 10%

  • Producent: Denver Food
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

OPIS Cukier brzozowy ksylitol bezglutenowy 400g Denver Food -ma 40% mniejszą kaloryczność niżeli cukier-1 gram to 2,4 kalorii-indeks glikemiczny ksylitolu to wyłącznie 8-ogranicza pH w jamie ustnej-ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol, który wyglądem przypomina cukier, a także choćby podobną słodkość różni się od niego wyjątkowo zawartością kalorii.

Jego kaloryczność jest istotnie mniejsza, choćby do 40%. 1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania konwencjonalna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100.

dzięki temu ksylitol nie wznosi nam tak widocznie poziomu cukru we krwi jak konwencjonalny cukier. Dlatego prawidłowo stanie na wysokości zadania jako zamiennik cukru u osób, które w swej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty lub słodkich przekąsek i ciast.

Ksylitol to przeważnie cukier brzozowy, lecz może być on także pozyskiwany z innych artykułów roślinnych. Jest on alkoholem polihydroksylowym, czyli cukrowym, pochodną ksylozy. Jego struktura wpływa na pobudzanie receptorów odpowiadającym za słodki smak na języku.Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze.

Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw. Wtedy przeważnie jest on wykonany z kukurydzy. W zależności od towaru z jakiego jest pozyskiwany mamy różnorodne metody pozyskiwania.

Brzozowy tworzony jest przez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże. Natomiast ten z kukurydzy wyprodukowany jest poprzez hydrolizę biomasy.W żywności ksylitol znajduje się z zasady w gumach do żucia i cukierkach.

Coraz częściej jest używany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Rewelacyjnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on oporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.występowanie ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa.

w trakcie spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co za tym idzie nie formujeją się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ ponadto na obniżenie pH jamy ustnej i rozszerzoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów.

Ksylitol wpływa jeszcze na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, aby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt dużym spożywaniu może wywoływać przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia.

składnikiCukier brzozowy. Wartości odżywcze w 100g:Wartości energetyczne- 1004kJ/240kcalTłuszcz - 0g-w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0gWęglowodany - 100g-w tym cukry - 0gBiałko - 0g-Sól - 0g SPOSÓB zastosowaniaStosować w taki sam sposób jak zwykły cukier.

PRZECHOWYWANIEPrzechowywać w suchym i chodnym miejscu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki