Cukier brzozowy 500g (5908234462012) Ocena produktu:

od 19,99 PLN

oszczędzasz do 11%

  • Producent: Ksylitol
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Postać: sypany

SANTINI Ksylitol C transparentny 500g

elementy: Ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego wykorzystywaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza iż jest przetwarzany w organizmie z niewielkim udziałem insuliny a wartość energetyczna to wyłącznie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)

cykl produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest nad wyraz postępowa i przychylna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie mieści glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.

Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:

Spożycie w nadmiernych ilościach może posiadać efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Nie podawać zwierzętom.

właściwości ksylitolu

Jest doskonałą alternatywą dla osób odchudzających się - dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. także łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol zezwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż upraszcza mineralizację (powiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podciąga oporność organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niewiele znaczącym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, iż ksylitol ma szczególnie dobry wpływ na zęby. Potrafi usuwać śladowe ubytki próchnicze i zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Wykorzystywanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów jednocześnie dla grupy o wysokim ryzyku (pokaźny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Grzybice, bakterie? użytkowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego, a także zmniejsza obecność alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest produktywnym środkiem przeciwko krzywdzącym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to także interesująca alternatywa dla sportowców jest bowiem używany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak ponadto poprzez spalanie tłuszczów i pomaga stabilizować stopnie insuliny i cukru we krwi.

________________________________________________________________________________

Ksylitol jest propozycją dla:

cukrzyków

chorych na grzybicę

dbających o zęby i dziąsła

„puszystych"

chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne

sportowców

dbających o linię

osób posiadających problem z nieświeżym oddechem

adekwatny dla wegan

________________________________________________________________________________

użycie i sposób użycia ksylitolu:

Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest spory - gotowanie, pieczenie, mrożenie.

Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży i jest jest konkretnie higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki