Ksylitol Cukier brzozowy 250g (5908234462029) Ocena produktu:

od 12,44 PLN

oszczędzasz do 9%

  • Producent: Ksylitol
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Wielkość opakowania: 250 g

SANTINI Ksylitol C przezroczysty 250g

komponenty: Ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z niedużym udziałem insuliny a wartość energetyczna to wyłącznie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)

cykl produkcji ksylitolu odbywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technika ta jest szczególnie nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie posiada glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.

Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:

Spożycie w nadmiernych ilościach może posiadać efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Nie podawać zwierzętom.

cechy ksylitolu

Jest wyśmienitą alternatywą dla osób odchudzających się - dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii aniżeli cukier. również łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol umożliwia łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (rozszerza przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podwyższa niepodatność organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niewielkim udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, iż ksylitol ma wyjątkowo dobry wpływ na zęby. Potrafi usuwać znikome ubytki próchnicze i zapalenie dziąseł i ozębnej przez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (pokaźny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Grzybice, bakterie? wykorzystywanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii powodujących zapalenie ucha środkowego i obniża obecność alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest sprawnym środkiem przeciwko krzywdzącym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to jeszcze niebanalna alternatywa dla sportowców jest bowiem wykorzystywany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. W trakcie gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w udoskonalaniu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również przez spalanie tłuszczów, a także pomaga stabilizować stopnie insuliny i cukru we krwi.

________________________________________________________________________________

Ksylitol jest propozycją dla:

cukrzyków

chorych na grzybicę

dbających o zęby i dziąsła

„puszystych"

chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne

sportowców

dbających o linię

osób mających problem z nieświeżym oddechem

optymalny dla wegan

________________________________________________________________________________

wykorzystanie i sposób wykorzystania ksylitolu:

Ksylitol stosujemy precyzyjnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest obszerny - gotowanie, pieczenie, mrożenie.

Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, iż ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz jest jest solidnie higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki