Cukier brzozowy 1kg, 5908234462005 Ocena produktu:

od 39,99 PLN

oszczędzasz do 27%

  • Producent: Ksylitol
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Postać: sypany

SANTINI Ksylitol C transparentny 1 kg

komponenty: Ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego wykorzystywaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza iż jest przetwarzany w organizmie z niepokaźnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to wyłącznie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)

proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technika ta jest bardzo postępowa i przychylna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie gromadzi glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.

Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:

Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Nie podawać zwierzętom.

cechy ksylitolu

Jest perfekcyjną alternatywą dla osób odchudzających się - dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niżeli cukier. też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż upraszcza mineralizację (rozszerza przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu unosi oporność organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z znikomym udziałem insuliny, wskutek czego ma ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma nad wyraz prawidłowy wpływ na zęby. Potrafi likwidować niewielkie ubytki próchnicze i zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (szeroki stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Grzybice, bakterie? wykorzystywanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego, a także obniża obecność alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest produktywnym środkiem przeciwko krzywdzącym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to w dodatku interesująca alternatywa dla sportowców jest bowiem użytkowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. W trakcie gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w ulepszaniu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak też poprzez spalanie tłuszczów i pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.

________________________________________________________________________________

Ksylitol jest propozycją dla:

cukrzyków

chorych na grzybicę

dbających o zęby i dziąsła

„puszystych"

chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne

sportowców

dbających o linię

osób posiadających problem z nieświeżym oddechem

odpowiedni dla wegan

________________________________________________________________________________

wykorzystanie i sposób użycia ksylitolu:

Ksylitol stosujemy skrupulatnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest szeroki - gotowanie, pieczenie, mrożenie.

Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, iż ksylitol nie jest pożywką dla drożdży i jest jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki